Stöld av enskilda personers egendom är ytterligare en statlig myndighets paradgren, dvs ”Allmänna arvsfonden”

HÄR

Från ”Dagens juridik”

Mannens döttrar
Mannen avled i februari 2016 och efterlämnade två döttrar. Kvinnan upplystes då om att det inbördes testamentet saknade förordnande från henne när det gällde hennes egen egendom.

Kvinnan avled i maj 2016 utan att ha upprättat något eget testamente och fastigheten såldes i maj 2017 för drygt 3,4 miljoner kronor.

Mannens döttrar och Allmänna Arvsfonden erhöll vardera hälften.

1,6 miljoner kronor
Döttrarna vände sig till Varbergs tingsrätt och begärde att Arvsfonden skulle betala 1,6 miljoner kronor till dem med hänvisning till att de hade bättre rätt än Arvsfonden till dödsboets tillgångar. Enligt kvinnorna hade att de trätt i sin pappas ställe och var så kallade universella testamentstagare även efter kvinnan.

Arvsfonden sade dock nej till detta.

vidare;

Hovrätten river därför upp tingsrättens dom och fastställer att Arvsfonden har bättre rätt än döttrarna till drygt hälften av kvarlåtenskapen efter kvinnan.

slut citat

Reflektion.

För ca 30 år sedan dog min fars kusin. En liten mycket gullig lappgubbe i förskingringen som bodde i en liten liten stuga nånstans utanför Gällivare. Han var solo och utan barn. Vi hade en nära kontakt och hälsade på då vi var i närheten.

Stugan hade inget rinnande vatten. Han hämtade vatten i en mjölkkruka på en kärra från en tjärn. Han badade i en gammal gummibåt utanför huset om sommaren, tvättade sig i ett handfat vardagligen och klagade över att det gick så mycket tvål då ansiktet blev större å större (han hade nätt å jämt några huvudhår kvar)- Han berättade om förr då fattigdom och sjukdom tog kål på hans lillasyster. Som ett minne av henne hade han en liten smörjkanna till en trampsymaskin där hon en gång stoppat ner en knappnål.  Han jagade ekorre ibland och sålde skinnen då han var yngre, ja han hade mycket att förtälja och han ansåg sig vara tillräckligt beläst för att förstå statens funktion mot den lilla människan.

Han testamenterade stolt sin lilla stuga till mig, vilket han åxå redogjorde för långt innan han dog. Han sade att Allmänna arvsfonden kunde känna sig snuvade på hans egendom och kvarlåtenskap då han mycket väl visste att allmän arvsrätt slutar vid kusiner och att Allmänna arvsfonden skulle ta de korvören han lyckats behålla av sin skrala pension. Nej de ska du och dina barn ha – sade han.

Testamentet fanns i tre exemplar; en i stugan och bl a en hos Jägmästarn i Gällivare, av vilken han lånade en gråhundstik för sällskapet- Lova hette hon. Hon älskade att åka bil men en sån hade inte gubben. Han brände skräpet (å´ Hell MP =) -det som gick att bränna, och hade således ingen sophämtning. Kostade inget i äldreomsorg eller hemtjänst heller.

När han dog visade det sig att han på sitt konto hade 60 000 kronor  som jag ärvde. Nu faller det sig så att av dessa pengar ville statens hantlangare ha 18 000, dvs en tredjedel. Jag gav 10 000 var till mina barn av de pengar som blev kvar efter begravningskostnader, för dem behövde man inte skatta. Men si det sket sig eftersom Skattemyndigheten ansåg att mina barn inte hade lika stor rätt till pengarna som dem.

Jag skickade ett foto på då min då 2 årige son hållande sin käre släktings hand på hans farstubro till berörda månglare och konstaterade i medföljande brev precis som döttrarna i tidigare nämnda artikel att;

Skatteförvaltningen hade bättre rätt till min släktings pengar och alltså var mer/närmare släkt med min släkting än mina barn..

Förutom det vidriga förfarandet mot sörjande släktingar pysslar ”Allmänna arvsfonden” även med ytterst ljusskygg verksamhet

Staten lägger vantarna på hundratals miljoner kronor varje år från dödsbon, och stämmer dessutom anhöriga för att få tag i pengarna.

Svenska brottsoffer – men också offer för staten, som personer som fått sin barndom förstörd genom att ha placerats som fosterbarn hos pedofiler och barnmisshandlare – får pinsamt låg kompensation om de ens får något alls.

Arvsfonden delade ut 700 miljoner kronor

Samtidigt lägger staten vantarna på hundratals miljoner kronor varje år från dödsbon, och stämmer dessutom anhöriga för att få tag i pengarna. I dag är Arvsfondens kapital värt över 7,4 miljarder kronor och ca 10 procent delas ut varje år till projekt. 700 miljoner kronor per år, en enorm summa pengar.

Bland de projekt som fått miljonbidrag hittar vi till exempel ett treårigt projekt för att lära barn att biodla i Malmö, som fått över fem miljoner kronor.

Men fondens frikostiga bidrag har fått mycket kritik genom åren, senast från Statskontorets genomgång och bland annat i en artikel i Fokus i januari. Det var också genom pengar från just Arvsfonden Islamakademin och Spiritus Mundi fick 15 miljoner kronor för att motverka radikalisering av islamister i Malmö, utan att kunna uppvisa vare sig resultat eller var pengarna gått. De har fått 12,5 miljoner i nya bidrag nyligen, för ett nytt projekt med exakt samma innehåll. Som om ingenting har hänt.

slut citat Rebecca Weidmo-Uvell Borgerlig opinionsbildare och författare

Mer Uvell- ”Myndigheter som är föreningars bankomat” 2015 Dagens samhälle

En myndighet man borde titta närmare på direkt är Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor (f d Ungdomsstyrelsen). De delar varje ut över 330 miljoner kronor i bidrag till föreningar och drar alltså runt 1,3 miljarder på en mandatperiod. Detta är bara en av alla bidragsinstitutioner som finns. Jag har har granskat den och hittade en massa märkligheter.

Exempelvis kräver de ingen kvalificerad revisor för kontroll av bidrag på mindre än 222 500 kronor, något Allmänna Arvsfonden kräver för samtliga utbetalade bidrag. Det räcker alltså med att din kompis intygar att allt är rätt. Detta är en slapp inställning till skattemedel tycker jag. Men det kanske beror på att summorna MUCF betalar ut sällan är så låga. Det är mycket stora belopp som beviljas till varje sökande. Och majoriteten av pengarna är alltid till löner. Många hundratusen kronor per bidrag.

Varför ska en person som driver en ideell förening få lön från första dagen i ett projekt? Jämför man med alla småföretagare som sliter sina första år blir det än mer absurt.

slut citat

Reflektion;

Våra skattepengar dräneras efter en fet pipeline med hål stora som Dalhalla vilket innebär att när de kommer till sitt tänkta mål det bara bidde en grindslant som vi valboskap ska slåss om.

Bildresultat för grindslanten

Bild lånad av Bitterpitten =)

 

Annonser

7 reaktioner på ”Stöld av enskilda personers egendom är ytterligare en statlig myndighets paradgren, dvs ”Allmänna arvsfonden”

 1. Vadå ”Bilden lånad av Bitterpitten”?
  Grindslanten måste vara allmän egendom (public domain) eftersom han som målade den dog 1901, så 70-årsgränsen för upphovsrätt har passerats sedan länge. Och Bitterpitten hade i vilket fall som helst inte haft rättigheter till bilden.

  Gillad av 1 person

   1. Ok. Raggning ursäktar allt.
    Tyckte väl det var något lurt med det hela, verkade helt obegripligt att du inte skulle känna till verket.

    Gillad av 1 person

 2. Hej.

  Så summan av visdomen är:

  Testamente, trots allt, är bättre än inte. Kostnaden för jurist/advokat är en investering.

  Om man har möjlighet bör man alltså avyttra allt man äger och har före döden inträder – ge bort, sälja eller eldbegängelse även för bohag, fasighet och mark. (Jag har hört att askan från gamla sliprar, gamla telefonstolpar och jord från gamla banvallar är direkt olämpligt att plöja ned i marken eller tippa i brunnen.)

  Eller vara en del av (s)taten, förstås. Då gäller andra regler, bevars. Själv har jag sedan ett par samma mål som Roy Cohn när det gäller vad jag lämnar efter mig: så stor skuld till staten som möjligt.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person

  1. Hade min släkting skrivit att arvet var till mig OCH mina barn så hade staten inte kunnat stjäla så mycket. Då hade åtminstone 20 papp blivit fredade. Din ide’ sounds like a plan, men innan man lägger näsan i vädret lär det vara kritiskt i statskassan och var mans pengapung

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s