Igår på Västerbottensnytt; en ”vit lögn” om avregleringen av apoteken

Igår på Västerbottensnytt var det ett inslag om en person med diabetes som för att få sin medicin mot diabetes ”blev tvingad att cykla runt i flera timmar ”citat från TVsändningen.

Inslaget skulle visa på vilket sätt avregleringen av apoteken hade försämrat för kunden/patienten- det vill säga- de sjuka- de utsatta, i vårt land. I detta fallet skulle det åskådliggöras genom att vi tittare skulle få ta del av en helt vanlig mans umbäranden. En man med diabetes.

Eftersom man har lärt sig att inget är slumpmässigt numera, och eftersom inslaget handlade om Umeå fick jag en ”magkänsla” om att det låg en gravad lax i inslaget.

Mycket riktigt så var den ”vanlige sjuke mannen” en tidigare medarbetare till redaktionen för nyhetssändningen, som jobbat på Radio Västerbotten som journalist. Han presenterar sig själv som författare, chefredaktör, debattör på sin hemsida

På sin blogg skriver han redan den 7/4 om vad han tycker om avregleringen av Apoteken.

Inslaget i Västerbottensnytt igår den 10/4 var alltså en partsinlaga med en tydlig politisk agenda vilken man som tittare lurades tro var en helt vanlig mans utsatta position/läge. Inslaget presenterades som första/största nyhet också, vilket gör saken ännu mer gravad.

Eftersom jag själv jobbar inom vård och omsorg sedan 33 år tillbaka och har många olika besök på apoteken bakom mig i tjänsten så kan jag här ge ett råd till Journalisten, författaren och debattören Kent Lundholm och hans journalistpolare;

  1. som patient med en kronisk sjukdom har du verkligen möjlighet att göra ett apotek till ”ditt”. Det är bara att avisera vilken medicin du behöver och frekvensen. Servicen är otroligt bra på apoteken nuförtiden
  2. public service, särskilt ett nyhetsprogram måste väga upp med två sidor av myntet. Därmed skulle en nöjd kund/brukare av avreglerade apotekstjänster fått vittna om fördelen med avregleringen. Istället skruvar man det hela ett extra varv till vänster genom att ställa denne klart uttalade sjuke mannen som ”tvingas” till sämre tillgänglighet genom avregleringen MOT chefsekonomen för Sveriges apoteksförening; Johan Davidson??

Alltså skulle vi förstå att chefsekonomen Johan Davidson bara är ute efter att tjäna pengar på den lilla sjuka människans bekostnad. Så djävla dåligt av Västerbottensnytt! (som f.ö rättstavningsprogrammet vill ska heta Västerbottensost=)

Grattis förresten i efterskott! till inslagsproducenten Johan Färingö som ju förtjänstfullt fick en resa till Murmansk i november 2014 för den fina dokumentären ”Tempelriddaren”

klicka på bild för förstoring

kriterier för public service

 

 

 

Annonser

3 thoughts on “Igår på Västerbottensnytt; en ”vit lögn” om avregleringen av apoteken

  1. Bra att dessa saker lyfts upp, detta är bara toppen på isberget gällande vår oberoende (som folk därmed begår det stora misstaget att tro att de är opartiska) media.

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s