Hannas kamp som muslimsk feminist

HÄR

”Efter att jag skrivit en artikel om och mot hedersrelaterat våld i Svenska Dagbladet 2013 blev jag hårt angripen av svenska akademiska feminister.

Man försökte på olika sätt misskreditera mig och misstänkliggöra mina åsikter. Ett exempel finns här. 2015, mitt i firandet av den internationella kvinnodagen, kom det till min kännedom att det finns en grupp unga kvinnor, födda och uppvuxna i det sekulära Sverige, vilka benämner sig muslimska feminister samtidigt som de vill bejaka den traditionella bilden av den muslimska kvinnan.

De påstår att de är trötta på religionskritiska kvinnor med rötter i muslimska länder. De påstår att de vill ”snacka” om sina rättigheter själva, men nämner ingen vision eller definition av vilken sorts feminister de är. Läs artikeln i Aftonbladet.

Visserligen är muslimska feminister inte en homogen grupp, de må tro, tycka och gilla olika. Emellertid bör alla enas om en grundprincip, att som muslimsk feminist så bör man ställa sig kritisk mot sharialagarna, vilka på individnivå påverkar den muslimska familjerätten även för de som bor i Sverige.

Sharialagarna, speciellt de som innefattar frågor rörande familjerätt, konkurrerar således med den sekulära staten och ses som den enda riktiga rättsskipning för muslimer.–

Att vara muslim och feminist innebär inte att islam är feministiskt, utan att det är individens eget ställningstagande gentemot sin tro i relation till omvärlden som är det. 

Därför är det helt obegripligt hur dessa kvinnor kan kalla sig för muslimska feminister när de inte ens vågar ta en teologisk uppgörelse, förhålla sig kritiska gentemot sina livsåskådningar eller åtminstone inta en positiv inställning till en reformation av islam.

Är dessa kvinnor verkligen beredda att ta kampen mot den hierarkiska ordningen mellan kvinnor och män inom islam?

slut cit Hanna Gadban

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s