När berörande konst berör fel personer för mycket…

HÄR från 2012

”Att Elisabeth Ohlson Wallin kommer att plocka ut åtminstone en av sina egna bilder är rätt naturligt, ingen har väl som hon väckt debatt med sina fotografier av utsatta människor i religiösa miljöer.

– Jag har ju blivit kallad både häderska och synderska efter Ecce Homo och Jerusalem-utställningarna.

Och då väljer hon nog den bild som av rädsla plockades bort från Jerusalem-utställningen på Världskulturmuseet, en barbröstad hbt-kille som knäböjer på en muslimsk bönematta omgiven av ett par lika barbröstade kamrater.”

Jag har bara berörts en gång å det var då en nära släktings fd flickvän låg på ett bord med mat ovanpå sig och Silvia på knä nedanför bordet skurandes ett hakkors. Det tyckte jag var taskigt mot Silvia som knappats har nån skuld i att hennes far på något sätt eventuellt i beröring med nazister. Hon var ett litet barn.

Nu läser jag att Ohlson-Wallins kommande utställning på Eskilstuna konstmuseum av säkerhetsskäl skall granskas i förväg;

”–Vi har gjort en omvärldsanalys av vad som har hänt tidigare och vill bedöma om det finns någon risk att det kan inträffa något. Det har varit lite turbulens tidigare kring den här konstnären, runt hennes konstutställning i Uppsala bland annat. Vi vill titta på om det kan vara någon förhöjd hotbild och om man måste ta till ytterligare säkerhetsåtgärder som vi i så fall får diskutera med polisen, säger Stefan Rydholm.

Är det genom att titta på konst­verken som ni bedömer hotbilden?

– Ja, dels det. Genom att titta om det är någonting som skulle kunna vara provocerande, om bilderna sticker ut. Men vi gör en helhetsanalys. Det har vi redan börjat med, men just nu finns inga indikationer på en förhöjd hotbild. I dagsläget kommer utställningen att bli av, säger han.”

slut cit artikel

Anpassning till muslimska ”värden”? Nope

 

Annonser

One thought on “När berörande konst berör fel personer för mycket…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s