Färdighandlat på Coop?

HÄR

Mitt eget fel att jag inte läst på utan trott att frigående höns är det bästa alternativet.

Här är Djurens rätts ord;

”Djurvälfärden handlar om djurens upplevelse av sin egen situation. En god djurvälfärd förutsätter god hälsa men också mer än frihet från sjukdom. Djurhälsoläget (hur sjuka eller friska djuren är) visar alltså inte hela bilden av hur hönorna upplever sin situation i de olika systemen i äggindustrin. För att få en bredare bild är aspekten möjlighet att bete sig naturligt viktig att väga in” slut citat HÄR

På ren svenska skiter de i produkten och i hur hönsen har det- och att Ekoägghöns till 40 % är medicinerade känns sådär. Snacka om att lura konsumenten med falsk flagg. Vad värre är att Coop tar beslut över mitt huvud som medlem och konsument.

”En fjärdedel burägg

Idag kommer 62,2 procent av äggen från frigående höns inomhus, 25,5 procent av äggen kommer från system med inredda burar, 11,5 procent av äggen är ekologiska enligt Krav och 0,8 procent av äggen kommer från frigående höns utomhus.

– Det är många som investerat i moderna inredda burar med sandbad, värprede och sittpinne. Dessutom var vi i Sverige väldigt tidiga med de nya systemen, i Europa är det fortfarande många som inte övergått till moderna burar.

– En väldigt oroande utveckling är att det till och med finns buräggs-producenter och butiksägare med burägg i sortimentet som blivit hotade, berättar Charlotte Norrman-Oredsson. ” slut cit

Det är bra att man driver på om bättre djurhållning- MEN, problemet är när man blandar ihop. Det viktigaste vi har att lära våra barn är att det finns flera olika lösningar på saker, att det inte finns bara ETT sätt, och vikten av demokrati.

Om jag fått veta det jag vet idag-tidigare hade jag INTE köpt ekoägg från frigående höns- det handlar om att känna sig ”rätt och bra” ungefär som 3 bananer till en tiggare varje gång man går på affärn….

HÄR har nån bestämt vad som är ”rätt”

Ändå är ökade vaccinationer, spolmask, sjukdomar och parasiter ngt som borde indikera att den sk ”frigående” besättningen på upp till 40 000 höns inte har det så himla bra?

Jordbruksverket godkänner båda, så varför ska Coop styra vad jag har att välja på???

”– Jag tycker att man ska börja med att konstatera att båda systemen är godkända enligt Sveriges jordbruksregler, säger Helana Kättström som är djurskyddschef på Jordbruksverket.

Jag tycker att det är olyckligt att spela ut det ena mot det andra. Jag skulle snarare vilja lyfta att man ska titta ut och jämföra med andra länder, och se att svenska höns generellt sätt har en bra standard där vi legat före i många, många år.” slut cit

Ja, djurskydd är viktigt för mig som konsument, men det är fult att flagga för ngt man inte har!

”var är valfriheten när man inte låter kunden bestämma? Det är rena Rysslandsfasonerna. Det är en stor skandal, säger han om Willys och Coops beslut”

Michael Liedberg fick i SVT Debatt medhåll av Bert Karlsson, som i tv-studion undrade vem som tagit beslutet egentligen, Coop eller konsumenterna”

                                                                                      FRIGÅENDE

Ekoäggsinköp är inte alltid en garant för att mitt köp bidrar till bättre hälsa för hönsen

”När lagen om burförbud antogs var kraven att den inte fick leda till försämrad djurhälsa, ökad medicinering, återinförande av så kallad näbbtrimning eller sämre arbetsförhållanden för personalen.
Förbudet mot näbbtrimning kvarstår, men när det gäller övriga krav är bilden splittrad. Golvhönsen får kraftigt starkare skelett när de kan röra sig på större ytor, men medicinering för maskinfektioner som hönorna ådrar sig från avföring på strögolven är där ett ökande problem, säger Ragnar Tauson.”

påsken roligaste citat;

”Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Till viss del har Michael Liedberg rätt i att frigående höns kan drabbas av parasiter och fjäderplockning, men man kan inte bara mäta hälsa i sjukdom slut citat

Jahaja, hur ska djurens rätt ha det??

———————————————————————————————–

Även i ekologisk äggproduktion tillåts 3 000 hönor i samma inhägnad, säger Ragnar Tauson.

I sådana jättegrupper är det omöjligt för alla hönorna att känna igen varandra och bilda stabila rangordningar. Det tros vara en orsak till att problem med hackning, fjäderplockning och ibland kannibalism är större hos frigående djur.

Hönor förra påsken- på Sao Tiago/Kap verde Västafrika

2013-03-26 12.05.50

 IMG_4333IMG_4336

sen var det frigående höns, och tja…om jag får säga min mening så mådde de lite sämre,även om de var ”friare” och fick sträcka på bena..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mediumrare, just add some salt and a beer..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annonser

3 thoughts on “Färdighandlat på Coop?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s